EN
Site map | Sharepoint | Login

In de kijker

VILT - dinsdag 25 november 2014

Minister Marghem wil beleidscoördinatie voedselverlies

Minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem wil haar collega's in de federale regering betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor voedselverlies en -verspilling. Ze wil ook meer coherentie en complementariteit in het beleid dat de verschillende beleidsniveaus op Europees, op nationaal en op gewestelijk vlak aan het ontwikkelen zijn. De minister zei dat dinsdag op het "Jaarforum over voedselverspilling" in het Pachécocentrum in Brussel. Dat congres werd door de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) georganiseerd.

 


De inspanningen die minister Marghem in overleg met haar collega's wil leveren, moeten een neerslag krijgen in het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2015-2020 dat momenteel in de maak is. Op het Jaarforum brachten eerder op de dag specialisten verschillende aspecten van voedselverspilling in kaart. Ook schetsten ze een overzicht van bestaande maatregelen op de verschillende beleidsniveaus. En er kwam duiding vanuit bedrijven uit de distributiesector, werknemersorganisaties, de milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties en jongeren.

De Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties becijferde in 2011 dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat, ruim een derde van de mondiale voedselproductie. En volgens een Vlaams overheidsdocument van maart 2014 "verspilt elke Vlaming jaarlijks tussen de 15 en 23 kilogram voedsel".

Door de confrontatie met die onthutsende cijfers groeit het bewustzijn dat er dringend iets moet worden gedaan aan voedselverspilling. Zo was er eerder dit jaar nog de opmerkelijke campagne "Les fruits et légumes moches" van de Franse supermarktketen Intermarché om groenten en fruit 'met afwijkende vormen' onder de aandacht te brengen. Die campagne werd een commercieel succes. En in eigen land was er twee weken geleden nog de "Sorry is niet genoeg"-campagne van 11.11.11. Die legde uit dat het rijke, geïndustrialiseerde Noorden een grote verantwoordelijkheid heeft voor wat voedselverspilling betreft.

zie link

© Gebruik van nevenstromen als systeeminnovatie (GeNeSys) | Contact Webmaster.