EN
Site map | Sharepoint | Login

In de kijker

VILT - dinsdag 23 december 2014

Open koelkast tegen voedselverspilling in Schaarbeek

In Schaarbeek kan je sinds dinsdag terecht voor een "open koelkast", waar iedereen voedsel kan in deponeren én gratis kan meenemen. De open koelkast is een project van vzw Corvia dat de mosterd haalde in Gent, waar vorig jaar een soortgelijk initiatief plaatsvond. Corvia wil op deze manier haar armoedewerking versterken en tegelijkertijd ook voedselverspilling tegengaan.

Wie eten over heeft of honger heeft, kan voortaan terecht bij de open koelkast aan de Lambermontlaan in Schaarbeek. "De timing van dit initiatief is geen toeval", zeggen Mathilde Pelsers en Aline Duportail van Corvia. "De feestdagen zijn dé periode van het jaar waarin het meeste voedsel wordt verspild. In plaats van nog perfect eetbaar voedsel weg te gooien, kan voortaan iedereen, van handelaars tot buurtbewoners, zijn of haar overschotten achterlaten in de open koelkast. Die is er trouwens voor iedereen."

Wie in Schaarbeek langs de frigo passeert, dient zich wel aan strikte regels te houden: alcoholische dranken, open flessen en bedorven voedsel zijn verboden, en bereide gerechten moeten voorzien worden van etiketten met de inhoud en bereidingsdatum. Een verantwoordelijke van de vzw zal de inhoud van de koelkast dagelijks controleren om te verhinderen dat die een afvalcontainer wordt.
© Gebruik van nevenstromen als systeeminnovatie (GeNeSys) | Contact Webmaster.