EN
Site map | Sharepoint | Login

In de kijker

VILT - woensdag 17 december 2014

Workshops inspireren KMO's tot nieuwe fruitige ideeën

Het afgelopen jaar heeft het Proefcentrum Fruitteelt samen met de POM Vlaams-Brabant en de Nederlandse gemeente Veghel gewerkt aan een grensoverschrijdend innovatienetwerk. Met workshops inspireerde het Interreg-project ‘Versterk de smaak van morgen’ kleine en middelgrote ondernemers uit de agrovoedingssector tot innovatie. Daaruit zijn een aantal nieuwe ideeën voortgekomen: de perskoek die overblijft na het persen van peren benutten als voeding omdat hij boordevol antioxidanten zit, leuke snackdoosjes voor fruit, standaard sjablonen die etikettering op maat toegankelijk maken voor KMO’s en een innovatieve verpakking die de inhoud langzaam laat ontdooien. Als ‘toekomstcase’ werd nagedacht over een virtuele eetbeleving die levensvreugde zou schenken aan mensen die afhankelijk zijn van sondevoeding.

Aan het Interreg-project ‘Versterk de smaak van morgen’ is vanuit Limburg, Vlaams-Brabant en de Nederlandse provincie Noord-Brabant gewerkt door drie vaandeldragers op het vlak van innovatie: het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, de Feed Food Health campus in Tienen en Foodpark Veghel. Zij ambiëren een rol als katalysator voor innovaties in de agrovoedingsindustrie, en hebben zich via dit project specifiek gericht tot KMO’s. De financiële steun daartoe kwam van de drie hierboven genoemde provincies en van Europa. Van de projectkost van 326.000 euro werd de helft gefinancierd met Europese Interreg-middelen.

In het kader van het project werden enkele ‘inspiratie tot innovatie’-sessies georganiseerd om een voedingsbodem te creëren voor fantastische ideeën die opborrelen bij KMO’s maar in een schuif blijven liggen omdat de medewerkers van een kleine onderneming veelal opgeslorpt worden door de dagelijkse werkroutine. Verschillende KMO’s gingen de uitdaging aan en een paar bedrijven hebben reeds enkele stappen op het innovatiepad afgelegd. Voorafgaand aan de Jaarvergadering Fruit in Sint-Truiden werden een aantal innovatie projecten voorgesteld, die momenteel verder ontwikkeld worden.

Een eerste innovatie zal een belletje doen rinkelen aangezien het te maken heeft met het perensap dat geperst wordt met de zuurstofvrije spiraalfilterpers van de Food Pilot die in 2013 bekroond werd tot ‘Idee van het jaar’ in de fruitteelt. Het persrendement bij peren varieert van 70 tot 80 procent, wat rest is de perskoek. Die zit boordevol antioxidanten en vezels zodat het zonde is om er niets mee te doen. Momenteel rijpt het idee om er nieuwe voedingsmiddelen van te maken, denk bijvoorbeeld aan een gezonde chips.

Tijdens de inspiratieworkshop rond kersen werden mogelijke opportuniteiten voor ‘food pairing’ onderzocht, dat zijn niet voor de hand liggende combinaties met andere voedingsproducten. Zo zou de meerwaarde richting kersentelers kunnen vloeien. Een andere piste is een snackdoosje voor fruit dat vooral voor kinderen aantrekkelijk oogt. Ook voor jongelui kan het drempelverlagend werken om gezonder te snoepen, bijvoorbeeld op festivals. De liefhebbers van fruitsalade kunnen dan weer uitkijken naar een innovatieve verpakking die de inhoud langzaam laat ontdooien. Zo zit je niet te klooien met sap dat uit een doosje loopt.

KMO’s signaleerden dat ‘customized labelling’ voor hen een obstakel is omdat een etiket laten ontwerpen duur is en aan het afdrukken ervan dikwijls minimum oplages verbonden zijn. Dat remt een uitbreiding van hun assortiment af. Daarom ontwikkelden de projectuitvoerders een webapplicatie die KMO’s standaard sjablonen aanbiedt waarop ze eenvoudig tekst en een foto kunnen aanbrengen. Online kan ook een (kleine) bestelling van de professioneel ogende etiketten gebeuren. Zo hoeven kleine ondernemingen zich niet langer geremd te voelen door de etiketteringsverplichtingen.

Eén innovatie is niet verder gekomen dan een idee omdat het even alle praktische bezwaringen overboord gooide bij het nadenken over een virtuele maaltijdbeleving. Eten heeft een sociaal aspect, maar dat moeten mensen missen die om gezondheidsredenen aangewezen zijn op sondevoeding. Stel je voor hoe fijn het voor hen zou zijn om via ‘virtual reality’ opnieuw van een maaltijd te kunnen genieten, compleet met smaken en geuren. Tijdens de workshops kwamen nog andere ideeën bovendrijven waarvoor de tijd ontbrak om ze verder uit te werken. Daarom wordt er uitgekeken naar een vervolgtraject, als het even kan met 50 procent Europese steun via het Interreg-V-programma.

Marc Vandeput, gedeputeerde van Economie en voorzitter van pcfruit, zet nog eens op een rij wat de ambitie was van het huidige Interreg-project: “Onze betrachting was onderzoeksresultaten economisch valoriseren door de marktintroductie van nieuwe producten en dit in een sector die zich ogenschijnlijk minder tot innovatie leent. Wij wilden de Limburgse voedingssector en in het bijzonder de food- en fruitgerelateerde KMO’s de nodige ondersteuning bieden bij het realiseren van een innovatietraject op hun bedrijf. Door grensoverschrijdende kennis te matchen aan een Limburgse bedrijf kunnen nieuwe producten, meer omzet en nieuwe jobs worden gerealiseerd.”

© Gebruik van nevenstromen als systeeminnovatie (GeNeSys) | Contact Webmaster.